Alt du skal vide om laktose

Ved du, hvad laktose er? Hvis ikke, så fortvivl ikke – du er ikke alene. De fleste mennesker har aldrig hørt om dette før, eller så har de hørt om det, men ved ikke, hvad det betyder. Her vil vi gøre dig klogere på emnet.

Om laktose

Laktose er et naturligt sukker, der findes i mælk og andre mejeriprodukter. Det består af to mindre sukkerarter kaldet glukose og galaktose. Laktose nedbrydes til disse to sukkerarter af et enzym kaldet laktase, som produceres af cellerne i tyndtarmen.

De fleste mennesker har ingen problemer fordøjelse af laktose. Nogle mennesker mangler dog enzymet laktase, hvilket betyder, at deres krop ikke kan nedbryde laktose ordentligt. Denne tilstand er kendt som laktoseintolerance. Læs mere om laktose.

Det er ikke en farlig diagnose

Laktoseintolerance er ikke farlig, men den kan give ubehagelige symptomer som oppustethed, luft i maven og diarré. Disse symptomer opstår normalt inden for 30 minutter til to timer efter at spise eller drikke fødevarer, der indeholder laktose.

Der findes forskellige grader af laktoseintolerance. Nogle mennesker med denne tilstand kan spise små mængder laktose uden at opleve symptomer, mens andre oplever, at selv en lille mængde laktose får dem til at føle sig syge.

Laktaseenzymer fås som tabletter og kapsler, som kan tages før indtagelse af laktoseholdige fødevarer. Disse enzymer hjælper med at nedbryde laktosen og gør den lettere at fordøje.

Mistænker du er være intolerant?

Hvis du tror, at du måske er laktoseintolerant, er det en god idé at tale med din læge. De vil kunne give dig råd om, hvordan du kan håndtere din tilstand, og hvilke fødevarer du skal undgå.

Hvis, er du intolerant, så bær du helt undgå mejeriprodukter. Men der er hlediyvi stor fokus på at hjælpe laktoseintolerante, da der er lavet en masse “mælke”-produkter, uden laktose. Du kan finde flere typer hos Osteposten, hvor du kan få ost leveret til døren, samt laktosefrie produkter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *