Derfor skal vi fortsætte med at asfaltere veje: En økonomisk og miljørigtig løsning

Når man ser den sorte og klæge asfalt bliver smurt ud på en gammel vej som et tykt lag smør på et stykke franskbrød, er det svært at forestille sig, at asfaltering kan være godt for miljøet, men det er faktisk både en god og langvarig løsning, der kan være gavnlig for både miljøet og pengekassen. Læs her, hvorfor vi skal blive ved med at asfaltere vores veje, og hvordan den rigtige asfalttype kan være med til at reducere vores CO2-udslip. 

Genanvendeligt, naturligt materiale

Selvom varm asfalt lugter mærkeligt, skal du ikke lade dig narre af de sære, afbrændte dampe, der kommer fra den nylagte vej. Asfalt er faktisk lavet af naturligt materiale. 95% af asfalten består af sten, mens kun 5% består af bitumen, som er det middel, der binder stenene sammen og danner asfalten. Materialerne i sig selv er altså ikke miljøskadelige, og da asfalten er dyr at fremstille, genanvender vi allerede en stor del af det. I Danmark genanvender vi f.eks. 700.000 tons asfalt om året, og slidlaget, det øverste lag af en asfalteret vej, kan erstattes af op til 30% genanvendeligt materiale, uden at det forringer kvaliteten af vejen. 

Ifølge Miljøstyrelsen giver det en CO2-reduktion på mellem 14-22 procent. Asfaltering er altså gavnligt for miljøet, men det er i den grad også gavnligt for økonomien. Vores kommuner bruger mange penge på at reparere og lægge nye veje, men med genbrugt asfalt kan de udgifter blive reduceret markant.

Klimavenligt asfalt – mindre brændstof

Genbrug er en af de store redskaber, vi skal have frem for at redde planeten, og her er genanvendelig asfalt allerede en stor spiller. Hvis du skal have lagt asfalt, og du vil sikre dig, at asfalten på din vej er bæredygtig, kan det være en god ide at vælge et asfalteringsfirma, der selv fremstiller deres asfalt. Så er du sikker på, at produktionen såvel som udlægningen af asfalten er så bæredygtig som mulig. Du kan finde asfalt til en god pris der samtidig klimasikrer vejen f.eks. ved at lede regnvand ned gennem overfladen af asfalten og ned i gruslaget eller i kloaknettet. Derudover kan du vælge en ny type af asfalt, som er klimavenlig. Til forskel for den gamle asfalttype, har klimavenligt asfalt en glattere overflade, som skaber mindre modstand på vejen. Det betyder, at bilernes brændstof og CO2-udslip reduceres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *