Er du pårørende til en der er ramt af en spiseforstyrrelse?

Er du fortvivlet og tæt på at opgive? For hvilken rolle kan og skal du spille for din datter, som er meget syg? Hvad kan du overhovedet gøre for at hjælpe? Der er mange spørgsmål, overvejelser og svære beslutninger der skal træffes, når man står på sidelinjen og er pårørende til en, som er meget syg. Spørgsmålene er mange, og vi giver her en beskrivelse af hvordan et behandlingsforløb kan se ud.

 

Spiseforstyrrelse behandling er typisk opdelt i flere faser. En stor del af behandlingen ligger i den første fase, hvor det handler om noget der virker helt basalt og naturligt for mange, men dem der er ramt, af sygdommen skal lære at spise igen. Derudover har første fase også fokus på, at man skal opbygge et normalt forhold til mad og ens krop og vægt. Det er dog vigtigt at pointere, at spiseforstyrrelser behandling ikke kun handler om maden. Det er også vigtigt at arbejde med de psykiske udfordringer, som er en del af sygdommen, men også de psykiske problemer som den sygdomsramte har været generet af tidligere.

 

Derudover består behandlingen af spiseforstyrrelse af kostvejledning. Kostvejledning og udarbejdelse af en kostplan vil altid være en del af behandlingen, da vægten skal normaliseres og kroppen skal have det næringsindhold, som den har behov for. Desuden bliver den sygdomsramte viden og læring indenfor kroppen og ernæring. De skal lære om kroppens behov for ernæring, og om symptomerne på spiseforstyrrelsen og behandlingsmetoderne. Det er altså vigtigt, at man lærer sin sygdom at kende, så man kan blive bedre til at håndtere den. Det foregår primært gennem et terapiforløb. Der kobles også en psykolog på i behandlingsforløbet, så man kan arbejde med de psykiske udfordringer, som man har med i bagagen eller det som sygdommen har medbragt. Dette er også et vigtigt element i behandlingen, da man er nødt til at arbejde med årsagen til spiseforstyrrelsen og dermed få kontrollen tilbage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *