Få styr på karaktererne i tilstandsrapporten

Du skal til at købe hus, og kaster et godt blik på tilstandsrapporten. Det fyger rundt med UN’ere, K2’ere og K3’ere. Men hvad betyder alt dette? Læs med herunder, og få en lynguide til hvordan karaktersystemet i tilstandsrapporten hænger sammen.

Og hvis du gerne vil vide mere, så kan du her finde en komplet indføring i alt, der er værd at vide om tilstandsrapporten.

De gode karakterer i tilstndsrapporten: IB og K0

Jo flere IB’ere og K0’ere, du støder på i tilstandsrapporten, desto bedre.

IB står for “Ingen bemærkninger”, og selvom denne karakter kan lyde kedelig og neutral, så er det altså tilstandsrapportens topkarakter. Når et område i huset får en IB, så betyder det kort sagt, at der ikke er nogen problemer at komme efter.

K0’ere, hvis man skal sammenligne dem med karakterskalaen i folkeskolen, svarer til en 10’er. Som den næsthøjeste karakter i tilstandsrapporten gives K0 for de fejl og skader i huset, som udelukkende er kosmetiske. Med andre ord, så vil K0’ere ikke udgøre noget konkret funktionelt problem for huset – hverken nu eller senere.

Karakterer i tilstandsrapporten, der ikke skal være for mange af: K1 og K2

Når du læser en tilstandsrapport igennem, så er det yderst sjældent, at der ikke er K1’ere og K2’ere. Disse er fejl ved huset, der kan være afgørende for om du har tænkt dig at købe huset eller ikke.

En K1’er er nu alligevel ikke så alvorlig igen – og denne karakter er meget almindelig. K1’ere dækker over almindelige, mindre alvorlige skader. Det kan fx være revner i murværket, eller hvis nogle af fugerne trænger til en omfugning. Det er ikke skader, der er kritiske for husets funktion, og de er i alle tilfælde ikke akutte. 

K2’ere er mere alvorlige skader, der har betydning for husets funktionalitet – fx husets evne til at holde på varmen. Eksempler på K2-skader er utætte termoruder, eller utætte fuger i murværket. K2-skader er, ligesom K1’ere, ikke akutte, men de skal udbedres for, at husets optimale funktion kan genoprettes. 

Karakterer, der bør få dig til at løbe skrigende væk: K3’ere

Hvis du støder på en K3’er i tilstandsrapporten, så skal du seriøst overveje, om du skal købe huset eller ej. En K3’er, der ikke er udbedret, kan nemlig hurtigt forårsage endnu flere skader i ejendommen. Kort sagt betyder det, at du med K3’ere risikerer at støde på endnu flere problemer, når du køber – problemer, som ikke er inkluderet i tilstandsrapporten.

K3’ere er akutte skader og mangler på huset, der kan give ophav til øvrigt forfald. Et eksempel på en K3-skade er et utæt tag, hvor vandet kan sive ind og forårsage råd i spærrene under. Og hvis spærrene rådner, så bliver resten af taget uholdbart. En sådan K3’er kan altså påbegynde en kæde af skader, der kan blive svær at genoprette, hvis ikke man tager hurtigt hånd om problemet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *