Hvornår Er det Jul?

Det er snart jul! Men hvornår er det jul? I Danmark fejrer vi jul den 24. december, men i mange andre lande fejres julen på andre datoer. Hvorfor er det egentlig sådan, og hvornår er det egentlig jul? Lad os finde ud af det.

 

Hvorfor fejrer vi jul den 24. december?

I Danmark har vi altid fejret jul den 24. december. Men hvorfor egentlig? Ifølge Biblen skete der to store begivenheder den 24. december – Jesus fødsel og æblet, som Adam og Eva spiste i Edens have, faldt ned fra træet. Derfor har man valgt at forbinde disse to begivenheder med hinanden, og derfor fejrer vi også jul den 24. december.

 

I mange andre lande fejres julen dog på andre datoer. I USA fejrer man for eksempel typisk jul den 25. december, mens i Rusland fejres julen den 7. january. Hvorfor er det sådan?

 

Det kommer sig af, at der oprindeligt ikke var nogen fast dato for, hvornår man skulle fejre jul. I begyndelsen blev der ikke engang fejret en fast dag for Jesu fødsel – det blev først fastlagt i år 325 efter kirkemødet i Nicea (i dag en del af Tyrkiet), at man skulle holde fast i datoen 25. december til minde om Jesu fødsel og derved indføre en officiel “christendom”. 

 

I løbet af årene er der således sket en stor forskel på, hvordan og hvornår man har holdt jul – især pga reformationen i 1500-tallet, hvor kirken blev splittet op i flere forskellige retninger (katolicisme, lutheranisme osv.), som alle havde forskellige synspunkter på, hvordan man skulle holde fast i traditionerne omkring jul (hvilket ofte resulterede i voldsomme kampe). Dette har medført store forskelle på traditionerne rundtomkring i verden – nogle steder holder man stadig fast i gamle traditioner fra middelalderen (fx polterabend), mens andre steder har helt nye traditioner udviklet sig (fx juletræet). 

 

Hvornår er det så egentlig “rigtig” jul?

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar på dette spørgsmål – det handler helt og aldeles om ens egne overbevisninger og traditioner. For nogle betyder det meget at holde fast i de gamle traditioner fra middelalderen (fx polterabend), mens for andre er det mere vigtigt at have helt nye traditioner (fx juletræet). Derudover kan det være en god idé at tage hensyn til ens familie og venner, når man vælger at holde juleaften – især hvis man har børn, da børnene ofte ser frem til at se alle deres yndlingskarakterer fra TV’et samlet rundtomkring juletræet på selve dagen 🙂 

 

Det vil sige:

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar på spørgsmålet “hvornår er det jul?”, da det helt afhænger af ens egne overbevisninger og traditioner. Dog kan det være en god idé at tage hensyn til ens familie og venner, når man vælger at holde sin egen version af juleaften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *