Kunsten at have det rigtige værktøj i sin værktøjskasse

Hvorfor skal du have en værktøjskasse? Uanset om du er studerende, hjemmegående, gør-det-selv entusiast eller professionel kan du have stor fordel af at have dit værktøj samlet i en god værktøjskasse.

Årsagen til at du skal anskaffe dig en værktøjskasse er som regel at du arbejder forskellige steder og ikke fast på et værksted hvor du kan have dit værktøj hængende på værktøjstavler.

Langt de fleste af os har ikke et værksted hvor vi arbejder, og det er da også normalt noget der ses hos professionelle håndvækere som autoværksteder eller snedkerier.

 

De forskellige typer værktøjskasser

Når du skal anskaffe en værktøjskasse er der et par ting du skal tænke over inden du vælger. Hvilken type værktøj vil du opbevare er vigtigt, for det afgør størrelsen af den værktøjskasse du skal anskaffe. Vil du f.eks have plads til dit elværktøj er det vigtigt at du vælger en værktøjskasse med store rum – for elværktøj fylder godt.

Du skal også vælge om du vil have en værktøjskasse af metal, plast eller kunststof som f.eks nylon. Hvad du vælger afgøres i høj grad af det miljø du arbejder i. Skal du lave ting i boligen er en værktøjskasse i metal måske ikke den bedste løsning fordi de kan ridse på gulvet, men arbejder du f.eks meget udenfor eller på grove betongulve er en metalværktøjskasse en fin løsning.

De mest solgte værktøjskasser er i plast fordi der er meget praktisk, Plast kan tåle vand og kan hjælpe med at holde fugt ude af værktøjskassen, og så vejer de ikke så meget. Ofte er der også mange rum i plastværktøjskassen, og planlægger du at have dit elværktøj i din værktøjskasse er en værktøjskasse i plast det naturlige valg. Den eneste ulempe ved plast er skrøbeligheden, for de tåler sjældent kraftige stød med mindre de er bygget specielt til det.

Mange vælger også en værktøjskasse i nylon. Nylon er praktisk og ofte har de påsyet en masse lommer hvor du kan have dine ting. Om det er værktøj til arbejde med træ, byggeri eller mekaniske opgaver er underordnet – det hele kan opbevares i den værktøjskasse af nylon. En af de store fordele ved nylonværktøjskassen er at den ikke ridser underlaget og omgivelserne. Udfører du arbejde i boligen eller ude hos kunder er det en stor fordel at du ikke ridser eller skrammer din omgivelser.

 

Det du arbejder med afgør indholdet

Hvad din værktøjskasse skal indeholder afhænger helt af dit behov og dine opgaver. Har du en lejlighed er det ofte ting til lettere arbejde med at hænge billeder eller lamper op, lidt let vvs arbejde med bruser, håndvask eller afløb. Der er sikkert også lidt el-arbejde med polsøgning når der etableres en ny lampe eller lign. Til lejligheden har man derfor det traditionelle værktøj til boligen som typisk er hammer, vaterpas, målebånd, rawplugs, polsøger, skruetrækkere, hobbykniv, et par tænger, bor og boremaskine. Alt kan du have i en god værktøjskasse af plast som kan placeres i et skab eller under sengen.

Er din store hobby at reparere bil, mc eller knallert er det helt andet værktøj du har brug for. Her har du fokus på tilspænding af bolte og møtrikker, og derfor er det topnøglesæt, ring-/gaffelnøgler, momentnøgle, tænger, skruetrækkere, hammer og diverse sprayflasker med WD-40, kontaktrens, bremserens m.m. som du har i værktøjskassen. En værktøjskasse i metal er god til denne type opgaver fordi indholdet er tungt og omgivelserne ofte udenfor eller på asfalt og fliser.

Uanset hvad du arbejder med vil det være en kæmpe fordel at værktøjet modsvarer dine opgaver – ellers står du med det forkerte værktøj når du skal arbejde. Det kan også være en løsning at have flere værktøjskasser til bestemte opgaver, bolig, bil, båd, sommerhus.

 

Værktøj i kvalitet holder længere

Når du skal købe værktøj opdager du hurtigt at der findes mange prisklasser. Et godt råd er at have kvalitet i det værktøj du bruger mest som f.eks skruetrækker, topnøglesæt og tænger. Det er alt sammen værktøj hvor kvaliteten afspejler hvor godt dit resultat bliver. Du kan sagtens spare på ting som f.eks en hammer eller muggert, men en god boremaskine holder i mange år hvis kvaliteten er i orden.

Kvalitetsmærker kan ofte kendes på prisen, og der findes f.eks. masser af elværktøj fra mærker som PowerPlus som er i en god mellemkvalitet som passer perfekt til hobby. Skal du bruge håndværktøje er produkter fra Stahlwille helt unikke, men helt almindeligt Bahco er også godt og kan bruges i mange år.

Ofte kan det være en fordel at vælge en butik fysisk eller på nettet der er specialister i værktøj og som kan hjælpe dig med spørgsmål om hvilken kvalitet du skal vælge til det behov du har. På den måde kan du få det rigtige værktøj fra starten uden at skulle igennem en masse unødvendige fejlkøb inden du finder det rigtige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *