Sådan opbevarer du dit 3D-filament godt og sikkert (2022)

Hvis du allerede nu har begivet dig ud på et eventyr i 3D-printningens verden, så kender du garanteret til halvbrugte filament-ruller, der efterhånden ligger og flyder lidt rundt omkring.

Hvordan opbevarer du egentlig dit 3D-filament godt og sikkert, så det ikke henfalder med tiden? Det skal vi se nærmere på i denne artikel. Læs med, og bliv en pro-3D-printer på et øjeblik.

Sørg for, at opbevaringen er tør

For det første har de fleste typer af 3D-filamenter godt af at blive opbevaret et tørt sted uden for meget fugt. For det meste gør fugten ikke direkte skade på hverken filament eller det endelige print. 

Til gengæld kan fugt i filamentet hurtigt blive et problem, når du skal til at 3D-printe.

For meget fugt i filamentet vil nemlig begynde at fordampe, når du begynder at printe. Fordampningen gør, at der blæses små bobler i filamentet under print, og dette kan være direkte ødelæggende for det endelige resultat.

For at opbevare filamentet tørt anbefales det, at du opbevarer det indenfor ved stuetemperatur (19-21 grader celsius), og at du jævnligt lufter ud i rummet.

Undgå eksponering overfor sollys

Nogle filamenttyper – fx PLA-baserede filamenter – nedbrydes, når det udsættes for direkte sollys (og UV-lys generelt) over en længere periode. Derfor er det en god idé at opbevare filamenter et sted, hvor du er sikker på, at der er godt med skygge.

Det er ikke blot PLA, der ikke kan tåle sollys. Hvis du har farvet filament stående, så kan sollys også få farven til at blegne over tid. Igen kan dette være ødelæggende for de projekter, du ellers havde tiltænkt disse filament-ruller.

En god måde at beskytte filamentet på er ved at opbevare det i sin originale emballage indtil brug. Bestiller du filament fra Nordic Extrusion vil folie-emballagen både beskyttte filamentet mod fugt og UV-stråler fra solen.

Stil dine spørgsmål

Hvis du har øvrige spørgsmål vedr. opbevaring, filamenters generelle holdbarhed eller øvrigt, så er du velkommen til at tage fat i os. Vi sidder klar ved telefonen, og du er også velkommen til at sende en mail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *