Undgå frostsprængninger her til vinter

Det er ikke kun sommerhusejere, der har problemer med sprængte vand- og varmerør. Det er faktisk også især villaejerne, der skal være ekstra opmærksomme, når kulden viser sit ansigt. Vi har her samlet 6 brugbare råd til, hvordan du kan undgå uheld med husets rør.

Sørg for cirkulation i varmerørene

Hvis der ikke er cirkulation i rørene, så fryser rørene nemmere til. Du bør derfor sørge for at cirkulationspumpen er tændt i døgndrift, især når der er udsigt til hård frost.

Hold en temperatur på min. 17 grader i hele boligen

De fleste forsikringer dækker ikke skader forårsaget af frostsprængte rør, hvis du ikke har sørget for tilstrækkelig rumopvarmning. Du bør derfor altid sørge for, at du har en minimumstemperatur på minimum 17 grader, også i rum, du ikke bruger så tit.

Pas på skjulte rør i skunken

Nogle kan være så uheldige, at de har rør til enten varme eller vand på steder, hvor det kan blive rigtig koldt – og rørene kan dermed meget nemt fryse til. Det er derfor en god idé at tjekke efter rør, hvor du normalt ikke lige får øje på dem, f.eks. i skunkrum, på loftet eller andre steder, hvor rørene kan løbe uden for husets klimaskærm.

Isolér rørene eller brug frostsikringskabler

Når du finder rørene og de befinder sig et sted, der kan blive rigtig koldt, skal du sikre dig, at disse rør er godt isolerede – og hvis de ikke er, så skal du gøre noget ved det så hurtigt som muligt. Det kan her være en god idé at efterisolere rørene – eller også kan du investere i frostsikringskabler, som er kabler, du kan installere på dine vandrør for at undgå at rørene fryser til eller sprænger, når temperaturen bliver lav.

Tø ikke frosne rør op med en varmepistol

Det kan være fristende at varme et rør lidt op, når det er frosset til – men du bør aldrig bruge en varmepistol til det formål. En varmepistol kan nemlig let ødelægge eller svække røret, hvis du varmer for længe på et stykke ad gangen. Hvis du har et frossent vandrør, bør du i stedet lade en installatør om at tø røret op igen ved at sætte elektrisk spænding på røret.

Stop ulykken

Hvis ulykken er ude og dit vand- eller varmerør er sprunget, skal du få stoppet vandstrømmen så hurtigt som muligt. Luk for hovedhanen – den sidder ofte ved vandmåleren i bryggerset – og ring efter en VVS’er og fjern det vand, der er løbet ud med håndklæder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *