VVS installationer er noget vi alle kommer i kontakt med på et eller andet tidspunkt i livet. Nogle må man selv udføre og andre (skal) bør man holde sig fra. Hvis din vvs installation handler om at udskifte toilettet eller vandhanen i køkkenet, så er det et vvs arbejde du selv kan håndtere.
Vvs installationer du ikke selv må udføre gælder generelt alt hvad der sidder før afspærringsventilen, som ikke er synligt inde i rummet. Du må altså ikke trække nye vandrør eller fx lave gasinstallationer eller for den sags skyld kloak arbejde. Vigtigst af alt er at du ved hvad du gør, når du arbejder med vvs da følgerne kan være omfattende
VVS?
Det gamle erhverv blikkenslager blev efterhånden udvidet med flere forskelligartede opgaver, som ikke dækkede arbejdet med blik til fx tagrender. Ordet VVS kommer af arbejde med Vand – Varme og Sanitet samt opgaver med varmepumper, ventilation og fx jordvarme.
Varmeløsninger
Din VVS’er kan, som førnævnt, lave meget mere end kloak og vandrør. Blandt mange forskellige varmeløsninger er brugen af varmepumper og ventilationsanlæg blevet mere og mere udbredt. Der er naturligvis forskellige fordele og ulemper ved de enkelte løsninger.
Luft til luft varmepumper
Stigende gas og oliepriser gør en varmepumpe til en god forretning (så længe EL-prisen holdes nede). Med en luft til luft-varmepumpe får du nemt en varmeløsning implementeret i sommerhuset eller til de små rum. Det er forholdsvist billigt at installere en luft til luft varmepumpe, men det er ikke uden ulemper.
Hvis du har behov for varmt vand i hanerne, så er det ikke luft til luft du skal have. Luft til luft kan nemlig ikke levere brugsvand, så der skal du finde alternativer.
Luft til vand-varmepumper
Hvis du vil have brugsvand fra din varmepumpe udover rumvarme, så skal du vælge en Luft til vand-varmepumpe. Det kræver naturligvis at du har radiatorer eller andet varmesystem det kan tilkobles.
Du bør være opmærksom på at fremløbstemperaturen er lav på en Luft til vand-varmepumpe, hvilket betyder at et gammelt hus, der ikke er ordentligt isoleret, ikke vil kunne udnytte varmen optimalt.
Jordvarmepumper
Den dyreste af løsningerne er jordvarme, men det er også den bedste og billigste i drift. Jordvarme kan du benytte til store helårshuse og er forholdsvis hurtigt tilbagebetalt. Hertil skal det nævnes at de øvrige løsningers pumper ofte skaber støjgener og kræver mere vedligehold end jordvarme, så har du muligheden for at investere i jordvarme, så gør det endeligt.
Bedste varmepumper?
Slutteligt – skal du vælge mellem de bedste varmepumper er det typisk de store mærker: Danfoss, Vølund, Panasonic og bosch varmepumper mm.
Vælger du fx bosch varmeløsninger, så er der et bredt sortiment til at få lige den varmepumpe-løsning du ønsker: Dog skal din installatør være bosch certificeret partner for at kunne levere bosch varmepumpe service.